Lag et budsjett

For en god privatøkonomi og fullstendig kontroll over inntekter og utgifter, anbefales å lage et oversiktlig budsjett. Lag budsjett for hver måned der samtlige inntekter og utgifter fremgår. Ikke bare de faste månedlige utgiftene, men også de som kommer sjeldnere som veiavgift, forsikring, skolebøker etc. Ta også vare på alle kvitteringer og fakturaer på en systematisk måte. Dette vil gjøre hverdagen enklere og lommeboken fetere.

Med et enkelt tekst-program som for eksempel Word, kan du lage tabeller med en kolonne per måned der du skriver inn utgiftene hver måned. Lag også en kolonne for den summen du har å leve for hver måned, det være seg inntekter, bidrag eller studielån. Til slutt summerer du hver kolonne, og du vil få de eksakte samlede utgiftene per måned. På den måten har du fullstendig kontroll, og du kan også justere enkelte poster ved å finne rimeligere alternativer på markedet. Selv om det kun dreier seg om små besparelser, kan det være nok til at du kan løsne litt på livremmen.

Du kan også bruke Excel til å lage budsjett eller laste ned programmer på nettet som er ment for private budsjetter. Her kan du også finne maler for å lage ditt eget oppsett.