Viktig å ha en buffer

Hvis du har kontroll på privatøkonomien og fører månedlig budsjett for inntekter og utgifter, er det enklere å sette av penger for å ha en liten buffer. Plutselig kan det dukke opp noe uforutsett som du trenger penger til. Da er det greit å ha denne bufferen. Her er det også små tiltak i hverdagen som kan hjelpe deg på vei. Som det heter på norsk – alle monner drar.

Innfør faste regler i hverdagen. For eksempel når du panter flasker i butikken, legg myntene i sparebøssa når du kommer hjem. Vekslepengene etter at du har handlet kan gå i samme bøsse. Ta bena fatt, eller sykkelen for den saks skyld, og legg busspengene på bøsse. Før du vet ord av det har du en liten buffer som sikrer en “regntung dag”.

Innfører du slike tiltak i hverdagen når du er ung, legger du et godt grunnlag for fremtiden. I voksen alder trenger du nemlig en buffer langt oftere enn du gjør i ung alder, da du som regel får flere utgifter, og flere uforutsette sådanne. Og når man blir enda eldre kan en slik buffer være et godt bidrag til pensjonen. Langsiktig og jevn sparing gir best resultat. Lykke til med sparingen!